Çemen Tarifi (Adana Yöresi)
03.06.2012         (24) kez okundu    
Tweetle     Yazdır
Çocukluğumun unutulmaz lezzetlerinden biride çemendir. Kahvaltılarda yumurta ile pişirip yemesi çok lezzetlidir. Bu yazımda Adana yöresinde yapılan çemen tarifini vereceğim. Buyrun Lezzet Ustam'dan çemen tarifi:
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla... Herkesin yöneldiği bir yön vardır. Haydi, hep hayırlara koşun, yarışın! Nerede olsanız Allah hepinizi bir araya getirir. Şüphesiz, Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter. ﴾Bakara Suresi - 148﴿
Malzemeleri:
  • 1 kilogram yer fıstığı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 2 su bardağı küncü (susam)
  • 3 baş sarımsak
  • Yarım kilogram biber salçası
  • 1 su bardağı pul biber
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı çemen tozu
  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Hazırlanışı: Öncelikle fıstıkların ve sarımsakların kabuklarını soyun.

Çemen Adana Yöresi

Fıstık ve susamı ocakta kavurun.

Fıstık ile susamı kavurduktan sonra fıstıkları, cevizi, susamı ve sarımsakları kıyma makinesinde (rondoda da olur ama tane tane oluyor) çekin. Bütün malzemeleri bir kaba alarak iyice karıştırarak yoğurun. İyice yoğurduktan sonra çemenimiz yemeye hazır. Yemeklik ayırdıktan sonra kalanını temiz bir kavanoza doldurarak rafa kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun...
© 2012 - 2025
Lezzet Ustam