Bu böreğe kimileri çin böreği diyor kimileri yalancı içli köfte kimileri sadece kıymalı börek. Ben diğer malzemelere haksızlık etmemek için uzun uzun yazdım. Siz nasıl hitap ederseniz artık böreğe bilmem :)
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla...
Şüphesiz Allah'a karşı gelmekten sakınanlar, cennetler içinde ve pınarlar başındadır. ﴾45﴿ Onlara, "Girin oraya esenlikle, güven içinde" denilir. ﴾46﴿ Biz onların kalplerindeki kini söküp attık. Artık onlar sedirler üzerinde, kardeşler olarak karşılıklı otururlar. ﴾47﴿ Onlara orada hiçbir yorgunluk dokunmaz, onlar oradan çıkarılacak da değillerdir. ﴾48﴿ Ey Muhammed! Kullarıma, benim elbette çok bağışlayıcı, çok merhametli olduğumu, azabımın da elem dolu azap olduğunu haber ver. ﴾49-50﴿ (Hicr Suresi 45-50)
Malzemeleri :
Harcı için
- Yarım kilo kıyma
- 3-4 baş soğan
- 2-3 adet havuç
- 1 adet kabak (ya da lahana olabilir)
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Zeytinyağı
Yufkalara sürmek için
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 yumurta
Üzerine
- Galeta unu
- 2 yumurta (kızartacaksanız lazım fırında yapacaksanız gerek yok)
Hazırlanışı :
Kıymayı tavanıza alıp pişirin. Suyunu çektikten sonra kıymanın yağ durumuna göre zeytinyağı ekleyip soğanları koyun.

Bu arada havuç ve kabakları rendeleyin. Soğanlar tamamen kavrulmadan havuç ve kabakları ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar kavurun.

Baharatları ekleyin. Maydanozu ekleyin. Karıştırıp ocağı kapatın. Yufkaların içine sürmek için yoğurt, yumurta ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. Yoğurdunuz katıysa biraz su ilave edin.

Yufkalardan birini alıp bu karışımdan sürün. İster 6 ister 8 parçaya bölün. Her bir parçanın geniş kısmına hazırladığınız soğumuş harçtan koyup sigara böreği gibi sarın.


Böreği hazırlama kısmı bu kadar.
Bu böreği yağda kızartarak ya da fırında yapabilirsiniz. Yağda daha lezzetli ama tabi ki daha ağır oluyor. Karar sizin. Ben fırında yaptım. Eğer yağda kızartacaksanız bu aşamadan sonra yani börekleri sardıktan sonra ayrı bir kapta çırptığınız yumurta daha sonra galeta ununa bulayın. Daha sonra kızgın yağda kızartıp peçete üzerine çıkartın. Fazla yağını aldıktan sonra sıcak sıcak servis edin. Soğuyunca ilk tadını vermiyor çünkü.
Fırında yapacaksanız börekleri sardıktan sonra yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine böreklerin içine sürdüğünüz karışımdan sürün. En son galeta unu serpip 200 derecede kızarana kadar pişirin.

Galeta unu sürmeseniz de olur. Lezzetli bir o kadar da besleyici ve doyurucu börekleriniz hazır.

Afiyet olsun...