Lahmacun lahmacun lahmacun ooooh lezzetli mi lezzetli? Çok leziz bir yemektir. Bugünkü yazımızda evde tamamen doğal içindekilerden haberdar bir lahmacun yapacağız inşaallah.
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla...
Ey Muhammed! Andolsun, senden önceki topluluklara da peygamber gönderdik. ﴾10﴿ Onlar kendilerine gelen her peygamberle alay ediyorlardı. ﴾11﴿ Aynı şekilde (onların tutumlarına uygun olarak) biz onu suçluların kalbine sokarız. ﴾12﴿Önceki milletlerin (helakine dair Allah'ın) kanunu geçmiş iken onlar buna (Kur'an'a) inanmazlar. ﴾13﴿ Onlara gökten bir kapı açsak da oradan yukarı çıkmaya koyulsalar yine "Gözlerimiz döndürüldü, biz herhâlde büyülenmiş bir toplumuz" derlerdi. ﴾14-15﴿ (Hicr Suresi 10-15)
Malzemeleri :
Hamuru için:
- 7 su bardağı kadar un (unun hepsini birden boşaltmayın)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 su bardağı ılık su (Ben peynir suyu kullandım)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
- 2 tatlı kaşığı şeker
Harcı için:
- 400 gr kıyma (top top düşünürsek 4-5 ceviz büyüklüğü kadar )
- 2-3 soğan
- 3-4 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 3-4 yeşil biber
- 2-3 domates ya da 1 tatlı kaşığı domates salçası (ben 1 domates ve 1 tatlı kaşığı domates salçası kullandım)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı :
5 su bardağı unu bir kaba alın tuzu ekleyip karıştırın. Ortasını açıp maya, şeker ve ılık suyu koyun, karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş zeytinyağı ve yoğurdu koyarak karıştırmaya devam edin. Kalan unu da azar azar ekleyerek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğurun. Un az gelirse biraz daha ekleyin. Hamurun üzerini örtüp dinlenmeye bırakın.
İç harcı için tüm malzemeleri doğrayıcıya koyun ve hepsinin iyice karışmasını sağlayın. Biraz akıcı kıvamda olmalı ki hamura yapışsın.

Harcı hazırladıktan sonra hamuru 1-2 dk kadar tekrar yoğurup bezelere ayırın. Ben 12 bezeye ayırdım. Büyük boy tavada ancak oldu. Daha küçük lahmacunlar istiyorsanız daha küçük bezelere ayırın. Bezelerin üstünü nemli bir bezle örtün ki kuruyup size fazladan iş çıkarmasın.

Gelelim lahmacunları hazırlamaya. Bezelerden birini unlanmış tezgahınıza alıp iyice açın. Ben biraz kalın açtım kuru olur korkusuyla o yüzden pideye benzediler biraz. Piştikten sonra kapaklı bir tavanın içine koyup hepsinin pişmesini beklerseniz kuru da olmuyor zaten. Ya da çıtır çıtır yiyecekseniz sorun olmaz. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı hazırladığınız harçtan alıp kaşıkla dağıtın.

Ben iki tava kullandım. Bir taraftan açıp bir taraftan pişirdim ancak oldu. Bir taraftan pişirip bir taraftan yiyeceğim diyorsanız tek tava işinizi görür. Dikkatlice, ısınmış tavanıza koyun. Yaklaşık 4 dakikada lahmacununuz hazır.

Diğerleri için de aynı işlemleri yapıp yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste kapaklı bir tavaya koyun. İşte gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz lahmacunlarınız hazır.

Yanında acı biber turşusu, maydanoz ve ayran kaçınılmaz :)

Afiyet olsun...