Sarmayı çok kişi sever biraz zahmetlidir ama yemesi çok lezzetlidir. Bu yazımızda bazı yörelerde pazı sarması bazı yörelerde ise pancar sarması adıyla bilinen sarmayı yapacağız.
Rahmân ve Rahîm Allah´ın adıyla...
Elif Lâm Râ. Bunlar, kitabın ve apaçık olan Kur'an'ın âyetleridir. ﴾1﴿İnkar edenler, "Keşke müslüman olsaydık" diye çok arzu edeceklerdir. ﴾2﴿ Bırak onları yesinler (içsinler), yararlansınlar; emelleri onları oyalayadursun. İleride (gerçeği) bilecekler. ﴾3﴿ Helâk ettiğimiz her memleketin mutlaka bilinen bir yazısı (belli vakti) vardır. ﴾4﴿ Hiçbir toplum ecelini geçemez ve ondan geri de kalamaz. ﴾5﴿ (Hicr Suresi 1-5)
Malzemesi :
- 2 demet pazı yaprağı (pancar yaprağı)
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı pirinç
- 1 çay kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı biber salçası
- 6-7 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- yarım demet taze nane veya 1 tatlı kaşığı kuru nane
- yarım demet maydanoz
- Yarım limon
- Tuz
Hazırlanışı :
Tencereye suyu koyun, kaynatın. Yıkadığınız pazıları içine koyun. Bekletmeden çıkarıp bir süzgece alın. Suda çok durunca yapraklar parçalanıyor. Pazıları soğumaya bırakın.

Diğer tarafta içi hazırlamaya başlayın. 4-5 adet soğanı yemeklik doğrayıp tencereye koyun. (Geri kalan soğanları tencerenin altına koyacağız) Üzerine tuz ve şekeri atıp soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun.
Pirinci yıkayıp tencereye ekleyin. Bir dakika kadar kavurun. Salça ve baharatları ekleyin. Üzerine 1 su bardağı kadar su koyun. Bu şekilde pirinçler hafif pişmiş olacak. Pişirmeden koyunca yapraklar çok ince olduğu için dağılabiliyorlar.
Suyunu çekince ocağı kapatın. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozu (saplarını atmayın) ve naneyi ekleyin.

Gelelim sarma işlemine. Pazı yapraklarının damarlarını yaprakları yırtmadan bıçak yardımıyla ayırın. Yaprak büyükse her bir parçayı tek tek sarın. Küçükse yaprakları birbiri üstüne getirip o şekilde sarın. Yaprakların ucuna dolu dolu bir tatlı kaşığı içten koyun. Muska şeklinde sarın. Dilerseniz kenarları içe katlayıp rulo şeklinde de sarabilirsiniz. Sardığınız pazıları bir kenara koyun.

Hepsi bittikten sonra pazıları koyacağınız tencerenin dibine ayırdığınız maydanoz saplarını dağınık şekilde yerleştirin. Üzerlerine kalan soğanları yuvarlak şekilde kesip dizin. Soğanların üstüne de sardığınız pazıları yerleştirin. Alta koyduğunuz malzemeler hem sarmanın yanmasını engelliyor hem de lezzetini artırıyor. Piştikten sonra sapları atabilirsiniz ama soğanları ziyan etmeyin. Tadı muhteşem oluyor. Bilginize. Pazıları da yerleştirdikten sonra üzerine küçük limon dilimleri koyun. (Koymasanız da olur).

Ve en son 1 su bardağı kadar kaynamış suyu üzerine ilave edin. En üste dolma taşı veya porselen bir tabak koyup kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekince sarmalar hazır demektir.

İşlemler uzun gibi görünüyor ama sonuca değer. Hem asma yaprağı kadar da oyalamıyor insanı. Piştikten sonra tencereyi servis tabağınıza ters çevirip tabaklara alarak yoğurtla sunabilirsiniz.

Afiyet olsun...