Aşure
03.06.2012         (8) kez okundu    
Tweetle     Yazdır
Aşure günü Muharrem ayının onuncu günüdür. Bu günde çeşitli tahıllardan Aşure tatlısı yapma örf, adet olmuştur. Aşure ile ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda aşure tatlısını yapacağız. Buyrun aşure tatlısı :
 Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla... Burçlarla dolu göğe andolsun, ﴾1﴿ Va'dedilmiş güne (kıyamete) andolsun, ﴾2﴿ Şâhitlik edene ve şahitlik edilene andolsun ki, (mü'minleri yakmak için) hendek kazıp (içinde) alevli ateş yakanlar lanetlenmiştir. ﴾3-5﴿ O vakit, ateşin etrafında oturmuş, mü'minlere yaptıklarını seyrediyorlardı. ﴾6-7﴿ Onlar mü'minlere ancak; göklerin ve yerin hükümranlığı kendisine ait olan mutlak güç sahibi ve övülmeye layık Allah'a iman ettikleri için kızıyorlardı. Allah her şeye şahittir. ﴾8-9﴿ Şüphesiz mü'min erkeklerle mü'min kadınlara işkence edip, sonra da tövbe etmeyenlere; cehennem azabı ve yangın azabı vardır. ﴾10﴿ İman edip salih ameller işleyenlere gelince; onlara içinden ırmaklar akan, cennetler vardır. İşte bu büyük başarıdır. ﴾11﴿ Şüphesiz, Rabbinin yakalaması çok çetindir.﴾12﴿ (Buruc 1-12)
Malzemesi:
  • yarım kg. buğday (yaklaşık 2,5 su bardağı)
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kurufasulye
  • 7-8 adet karanfil
  • 1 kg. toz şeker (yaklaşık 4 su bardağı)
  • İsteğe göre dilediğiniz miktarlarda
    • ufak ufak doğranmış kuru kayısı ve kuru incir,
    • kuş üzümü,
    • çekirdeksiz kuru üzüm
    • rendelenmiş ya da küçük küçük doğranmış portakal kabuğu
    • nar
    • ceviz
    • fındık
    • (Ben bu malzemelerden göz kararı ve az miktarda koyuyorum. Ölçü isterseniz hepsinden 100 er gr yaklaşık bir avuç yeterli olur sanırım)
    • tarçın
Hazırlanışı : Öncelikle 8-9 saat önce mesela akşamdan buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatın.

Aşure malzemesi, yarma, dövme

Nohut ve kurufasulyeyi de bir tencereye alın aynı şekilde üzerine su koyup bir taşım kaynatın. Her ikisi de kaynadıktan sonra ocağı kapatıp dinlenmeye bırakın.

Aşure malzemesi, fasulye, kuru fasulye

Ertesi gün ya da 8-9 saat sonra tencerelerin altını açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar pişirin (tencerede yaklaşık 2,5-3 saat, düdüklüde 1-1,5 saat ama benim gibi biraz diri seviyorsanız bu süre dolmadan kontrol ederek diğer işlemlere geçin). Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin.

Aşure, Aşure tarifi, aşure nasıl yapılır

Hepsi pişince nohut ve kurufasulyelerin suyunu süzüp buğday tenceresine ekleyin. (Bu aşamada toyga çorbası yapmak için dört beş kepçe ayrı bir kaba alabilirsiniz. Toğga -toyga- çorbası tarifine buradan ulaşabilirsiniz) Karanfilleri ekleyip 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Üzüm, kayısı ve incirleri ekleyip 15 dakika daha pişirdikten sonra şekeri ekleyin, bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın.

Aşure, aşure malzemeleri, üzüm, kayısı

Eğer kıvamı koyu gelirse kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Yalnız bekleyince kıvamı biraz daha koyulaşıyor bunu da göz önünde bulundurun. Ocağı kapattıktan sonra aşureyi sıcak seviyorsanız hemen, soğuk seviyorsanız ılıyınca üzerine tarçın, ceviz, fındık, nardan herhangi biri ya da hepsiyle birden süsleyebilirsiniz.

Aşure, Aşure tarifi, aşure nasıl yapılır

Afiyet olsun...
© 2012 - 2025
Lezzet Ustam