Menemen kahvaltıların vazgeçilmezlerindendir. Özellikle bekar evlerinin demirbaş yemeğidir. Kolay ve lezzetli bir yemektir. Bugün menemen tarifini anlatacağım. Buyrun Kaşarlı Menemen:
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla...
Yeryüzü kendine has bir sarsıntıya uğratıldığı, içindekileri dışarıya çıkarıp attığı ve insan, "Ona ne oluyor?" dediği zaman, ﴾1-3﴿ İşte o gün, yer, kendi haberlerini anlatır. ﴾4﴿ Çünkü Rabbin ona (öyle) vahyetmiştir. ﴾5﴿ O gün insanlar amellerinin kendilerine gösterilmesi için bölük bölük kabirlerinden çıkacaklardır. ﴾6﴿ Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse onun mükafatını görecektir.﴾7﴿ Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse onun cezasını görecektir. ﴾8﴿ (Zilzal Suresi)
Malzemesi :
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet yumurta
- 2 kibrit kutusu kadar kaşar peynir
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı (sıvı yağ)
- 1 tutam tuz
- 1 tutam pul biber
- 1 tutam karabiber
Hazırlanışı :
Öncelikle soğanı temizleyerek küçük küçük kıyın, sonra biberleri de aynı şekilde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve domatesleri de doğrayın.
Bir tavanın içine yağı koyun ve yağ ısındıktan sonra soğanlarla biberleri tavaya alarak pişirin. Kapaklı bir tava olursa iyi olur. Pişerken kapağı kapalı tutun ki buharı daha güzel pişmesini sağlasın. Soğanlar ve biberler ölmeye başlayınca (pembeleşince) domatesleri tavaya alın.

Domatesler erimeye (ölmeye) başlayınca tuz ve baharatları atın. İyice karıştırın ve üzerine yumurtaları kırın ve karıştırın. Tavanın kapağını kapatarak ocağı kısın. Yumurtalar pişene kadar kısık ateşte pişirin.

Yumurta pişerken kaşarı rendeleyin. Yumurta pişmeye yakın üzerine kaşarları atarak kapağı kapatın. Kısık ateşte kaşarlar eriyene kadar pişirin.

Kaşarlar eriyince ocağı kapatarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...