Siyah havuçtan hazırlanan şalgam suyu çok lezzetli bir içecektir. Yaz aylarında soğuk soğuk içimizi serinletirken, et yemeklerinin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Adana'nın enfes içeceklerinden biridir Şalgam.
Siyah havuç yeni yeni toplanırken bizde taze havuçlarla şalgam suyunu nasıl yapacağımızı anlatacağız. Adana Şalgam suyu :
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla...
Şüphesiz biz sana Kevseri verdik. ﴾1﴿ O Halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. ﴾2﴿ Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir. ﴾3﴿ (Kevser Suresi)
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla...
Gördün mü, o hesap ve ceza gününü yalanlayanı! ﴾1﴿ İşte o, yetimi itip kakan, yoksula yedirmeyi özendirmeyen kimsedir. ﴾2-3﴿Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, ﴾4﴿ Onlar namazlarını ciddiye almazlar. ﴾5﴿ Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar. ﴾6﴿ Ufacık bir yardıma bile engel olurlar. ﴾7﴿ (Maun Suresi)
Malzemesi :
**1,5 kilogram havuç 5 litrelik bidon için yeterlidir. Ben 1,5 litrelik petlere yaptığım için ona göre anlatacağım.
- 400 gram Siyah Havuç (5 litrelik bidon için 1,5 kg havuç)
- 2 yemek kaşığı salamura tuzu (kaya tuzu) (tuzu kendinize göre ayarlayın su içilebilir tuzlu olmalıdır)
- 1 yemek kaşığı Bulgur unu (ya da pilavlık veya köftelik bulgur da olur) (5 litrelik bidon için 1 avuç dolusu yeterlidir)
- Yeteri kadar su
Hazırlanışı :
Öncelikle siyah havuçlar topraklı ise yıkayarak kurumasını bekleyin.
1rklm1 
Kuruduktan sonra havuçların kabuklarını soyun.

Soyulan havuçları uzunlamasına dörde bölün. Bu şekilde tüm havuçları hazırlayın.

Hazırladıktan sonra şişemize yetecek kadar suyun içine tuzu atarak karıştırarak tuzu eritin. Su içilebilir tuzlu olacak şekilde isteğinize göre tuzu ayarlayın.
0rklm0
Bulgur ununa gelince; Eğer direk atarsanız şalgamı içerken süzmeniz gerekecek. Ya da en başta bulgur ununu bir tülbent parçasına koyup bağlayarak atarsanız şalgamınız tortusuz temiz olacaktır. Seçim size kalmış. Ben tülbente sararak atıyorum.

Şimdi gelelim karıştırmaya;
Şişenin içine havuçları atın. Bulgur ununu atın ve tuzlu su ile şişeyi iyice doldurun.
Şişenin ağzını sıkıca kapatarak. Mayalanması için kaldırın. 10-15 gün sonra içilebilir olacaktır İnşaallah.

Şalgamı kurduktan sonra sıcak ortamda saklarsanız daha erken mayalanacaktır.
10 - 15 gün sonra rengi kan kırmızı olacaktır. Açıp tadına bakın olmuşsa içebilirsiniz.

Bardağa alın ve üzerine şişenin içinden havuç tanesi ekleyerek servis yapınız.

Afiyet olsun...