Börek sevenler için bugün ıspanaklı börek tarifini yapacağız. Çayla birlikte kim hayır der ki sıcacık ıspanaklı böreğe...
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla...
Tâ Hâ. ﴾1﴿ (Ey Muhammed!) Biz Kur'an'ı sana sıkıntı çekesin diye değil, ancak (Allah'ın azabından) korkacaklara bir öğüt (bir uyarı) olsun diye indirdik. ﴾2-3﴿ (O) yüksek gökleri yaratanın katından peyderpey indirilmiştir. ﴾4﴿ Rahmân, Arş'a kurulmuştur. ﴾5﴿Göklerdeki, yerdeki bu ikisi arasındaki ve toprağın altındaki her şey, yalnızca O'nundur. ﴾6﴿ Sen sözü açığa vursan da, gizlesen de Allah için birdir. Çünkü O, gizliyi de bilir, ondan daha gizli olanı da. ﴾7﴿Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. En güzel isimler O'nundur. ﴾8﴿ (Taha 1-8)
Malzemesi :
- 1 kilo ıspanak
- 3-4 baş soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 6 adet yufka
Yufkaların arasına sürmek için:
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 yumurta
Hazırlanışı :
Ispanakları iyice yıkayın. Kolay ve tam temizlik için ayıkladığınız ıspanakları bir kaba alıp suyla doldurun. Üzerine biraz sirke ekleyin. 10 dk bekletip iyice durulayın.

Vitaminlerin kaybolmaması için bıçak kullanmadan elinizle mümkün olduğunca büyük parçalara ayırın.

Bir tencerede zeytinyağını ısıtıp üzerine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar hafif kavrulduktan sonra salçayı ekleyin. Daha sonra ıspanakları ekleyin. Ispanaklar öldükten sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

Ayrı bir kapta yufkaların arasına sürmek için yoğurt, yağ ve yumurtayı iyice karıştırın.
Tepsinizi tereyağı, margarin ya da sıvıyağla yağlayın.

Üzerine bir kat yufka serin. Hazırladığınız yoğurtlu karışımdan 1-2 kepçe alarak fırça yardımıyla sürün.
İkinci kata 1,5 yufkayı (isteğinize göre artırıp azaltabilirsiniz) dalgalı şekilde yerleştirin. Üzerine karışımdan koyup fırçayla sürün.

Yine 1,5 yufkayı yerleştirip üzerine ıspanaklı harcı yayın. Mümkün mertebe ıspanağın suyunu almamaya çalışın.

4. Kata yine 1,5 yufkayı dalgalı şekilde yerleştirip karışımdan sürün.
Son kat için kalan yarım yufkayı ve kenarlardan sarkan yufkaları yerleştirin. Üzerine kalan karışımı döküp fırçayla her yerine gezdirin.

İsteğinize göre üzerine susam ve çörek otu serpin.
İçinin su böreği tadında yumuşak olmasını istiyorsanız böreği kesmeden fırına koyun. Daha kuru bir börek için parçalara bölüp fırına koyun.
200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yarım saat alt üst kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...