Ege taraflarında yağ sosu ile hazırlayarak servis edilir ve keşkek olarak bilinir. Akdeniz taraflarında ise normal pilav şeklinde yapılır ve servis edilir ve dövme pilavı olarak bilinir. Dövmeyi sevenler için bugün lezzetli bir keşkek yapacağız.
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla...
Şüphesiz biz sana apaçık bir fetih verdik. ﴾1﴿ Ta ki Allah, senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlasın, sana olan nimetini tamamlasın, seni doğru yola iletsin ve Allah sana, şanlı bir zaferle yardım etsin. ﴾2-3﴿ O, inananların imanlarını kat kat artırmaları için kalplerine huzur ve güven indirendir. Göklerin ve yerin orduları Allah'ındır. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (4) (Fetih 1-4)
“Kim Allah için hacceder, çirkin söz ve günahlardan sakınırsa, annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olarak döner.” (Buharî, “Hacc”, 4)
Malzemesi :
- 1 su bardağı buğday (dövme/yarma)
- 4-5 su bardağı Tavuk suyu
- 3-4 yemek kaşığı Tereyağı
- Yarım çay kaşığı salça(renklendirmek için, olmasa da olur)
- Tuz
- Karabiber
Hazırlanışı :
1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine keşkek için özel hazırlanmış, ayıklanıp yıkanmış dövmeyi koyun. (Ya da kendiniz buğdayı hazırlayın. Bunun için buğdayı sıcak suyla ıslatın. Bir gece bu şekilde bekletip daha sonra iyice pişirin. Cam kavanozla ezin. Artık keşkeklik dövmeniz hazır.)

Tavuk suyunu azar azar ekleyin. Bulgur pilavının kıvamından daha sulu olacak şekilde suyunu ayarlayın.
Salça ve tuzunu ekleyin. Kaynamaya bırakın.
Dövmeniz iyice yumuşayınca kadar yaklaşık 20 dk sonra altını kapatıp dinlendirin.
Çok fazla soğutmadan tabağınıza alın. Üzerine ayrı bir yerde erittiğiniz tereyağını gezdirin. Arzuya göre karabiber serpin.
Keşkeğin yanına ya da üzerine haşlanmış nohut koyarak servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...