Zeytin Nasıl Yapılır?
03.06.2012         (10) kez okundu    
Tweetle     Yazdır
Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden biri de zeytindir. Zeytin hemen hemen her kahvaltıda bulunan lezzetli bir kahvaltılıktır. Bugün kü yazımızda zeytini doğal olarak nasıl yapacağımızı göreceğiz. Çizik zeytin kurduğumuz için tarifimizi çizik zeytine göre vereceğiz. Kırık zeytin isterseniz çizik atma aşamasında çizik yerine zeytini taş ya da çekiç yardımıyla vurarak kırıyoruz. Buyrun Çizik Zeytin Kurma:
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla... Tîn'e ve zeytûn'a andolsun. ﴾1﴿ Sinâ Dağına andolsun, ﴾2﴿ Bu güvenli şehre (Mekke'ye) andolsun ki, ﴾3﴿ Biz, gerçekten insanı en güzel bir biçimde yarattık. ﴾4﴿ Sonra onu, aşağıların aşağısına indirdik. ﴾5﴿ Ancak, iman edip salih ameller işleyenler başka. Onlar için devamlı bir mükafat vardır. ﴾6﴿ (Ey insan!) Böyle iken, hangi şey sana hesap ve cezayı yalanlatıyor? ﴾7﴿ Allah, hükmedenlerin en iyi hükmedeni değil midir? ﴾8﴿  (Tin Suresi) Allahım! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim, sapıtan ve saptıranları değil. (Tirmizî, Deavât,124)
Malzemesi :
  • 2,5 kilogram zeytin
  • Yarım kilogram salamura tuzu (kaya tuzu)
  • 2 adet limon
  • Su
Hazırlanışı :

Zeytin nasıl kurulur, yeşil zeytin

Öncelikle zeytinleri bol su ile yıkayınız. Temizlenen zeytinlere bıçak yardımıyla 2-3 çizik atın.

Zeytin nasıl yapılır, yeşil zeytin, çizik zeytin

Tüm zeytinler hazır olduğunda 5 kilogramlık bidonun içine zeytinleri atıyoruz ve üzerine bir limonun çeyreğini keserek atıyoruz. Bunun da üzerine tuzu belli olacak şekilde hazırladığımız tuzlu suyu dökerek bidonun ağzını sıkıca kapatıyoruz.

Zeytin nasıl yapılır, yeşil zeytin, çizik zeytin

Yukardaki işlemi 2 güne bir suyunu ve limonunu dökerek yeni limon ve tuzlu suyla tekrarlıyoruz. Her seferinde zeytinin acısı gitmiş mi diye tadına bakıyoruz. Tekrarlama işlemini zeytinin acısı gidene kadar 2 güne bir yapıyoruz. Zeytin tatlı kıvama geldikten sonra yukardaki işlemi son kez yaparak ağzını kapatıyoruz ve kışlık için kaldırabiliriz. Hemen yemek istiyorsanız 15-20 gün sonra yenecek kıvama gelir inşaallah. Zeytinlerin üzerine zeytinyağı, pul biber ve kekik atarak servis yapabilirsiniz.

Zeytin nasıl yapılır, çizik yeşil zeytin, çizik zeytin

Afiyet olsun...
© 2012 - 2025
Lezzet Ustam