Biber, domates ve soğanla lezzetli bir sosa ne dersiniz? Hem kahvaltılarda ekmeğe sürüp yemek için hem de makarna ve yemeklerde sos olarak kullanmak için. O zaman buyrun sos yapmaya:
Kim bir iyilik yaparsa ona on katı vardır. Kim de bir kötülük yaparsa o da sadece o kötülüğün misliyle cezalandırılır ve onlara zulmedilmez. (Enâm, 6/160)
Cerir b. Abdullah (r.a.) şöyle anlatıyor: Ben, Allah Resulü (a.s.) ile namaz kılmak, zekât vermek ve her Müslümana nasihat etmek (hayır ve iyilik öğretmek) üzere sözleştim. (Müslim, İman, 97 (l, 75))
Malzemesi :
- 6 kg domates
- Yarım kg kuru soğan
- Yarım kg yağ
- Yarım kg'dan az havuç (ben koymadım)
- 2 kg salçalık biber
- 2-3 adet yeşil biber
- 1 baş sarımsak
- 1 çay bardağı toz şeker
- Dilediğiniz miktarda acı süs biberi
- 1 bağ maydanoz
Hazırlanışı :
Soğanları ve ezdiğiniz sarımsakları zeytinyağında kavurun. Üzerine salçalık biberleri iri iri doğrayıp atın. İstediğiniz kadar acı süs biberi ekleyin. Kavurun. İri iri doğradığınız domatesleri ekleyin. Kaynayınca rondodan geçirip süzgece alın. Böylece çekirdekleri ve kabukları süzgecin üzerinde kalır. Süzgeçten geçirdiğiniz karışımı tekrar tencereye alın. İyice karıştırın. Bu şekilde orta ateşte 5- 6 saat kaynatın. Ocaktan indirmeye yakın tuzunu, şekerini ve küçük küçük doğradığınız maydanozunu ekleyin.
Kış için yapacaksanız ocaktan indirmeden kaynamış suyla çalkaladığınız kavanozlara doldurun. Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin. 24 saat bekletin. Sızıntı yoksa ve kapaklar içe çökmüşse soslarınız hazır demektir.

Hemen yiyecekseniz soğuduktan sonra yiyeceğiniz kısmına dövülmüş ceviz ekleyip servis edebilirsiniz.

Geri kalan kısmının üzerine zeytinyağı döküp buzdolabında saklayabilirsiniz.
Bu sosu kahvaltılık olarak ya da makarnalarınızda kullanabilirsiniz.
Afiyet Olsun...