
Kütahya yöresine ait nefis bir lezzet. Yeşil mercimeğin haşhaşla muhteşem uyumu. Siz de mutlaka denemelisiniz.
Tarifin aslı hamuru kendimiz yaparak elde açma yufkalarla yapılmasıdır.
Ama biz burada kolay yolunu yani hazır yufkalarla yapılmasını da anlatacağız.
Hazır yufkayla yapılan kolay şekli:
Malzemesi:
- 6 adet yufka
- 1 kase yeşil mercimek
- 1 orta boy soğan
- Arzuya göre karabiber, tuz
- 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı:
Öncelikle yeşil mercimek haşlanır.
Ayrı bir kapta soğan doğranarak kavrulur. Üzerine suyu süzülen yeşil mercimek, karabiber, tuz eklenerek karıştırılır. Böylece içimiz hazırlanmış olur.

Yufkaların üzerine sürmek için haşhaş ezmesi ve sıvıyağ bir kapta karıştırılarak hazırlanır.

1 adet yufka serilerek üzerine haşhaşlı karışımdan sürülür.
Yufka 8 parçaya bölünür ve her bir üçgen parçanın geniş kısmına iç konularak kenarları kapatılıp çok sıkmadan rulo yapılır.

Her yufka için üstteki adım tekrarlanır.
Hazırlanan tosunum börekleri yağlanmış tepsiye dizilir. Böreklerin üzerine haşhaşlı karışımdan sürülür.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında börekler kızarana kadar pişirilir.
Pişen börekler sıcak çayla servis yapılır.
Afiyet olsun...
Tarifin aslı:
Malzemesi:
- 5 su bardağı un
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Aldığı kadar su
- 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 kase yeşil mercimek
- 1 orta boy soğan
- Arzuya göre karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Bir kap içerisine unu, tuzu, yağı ve alabildiği kadar suyu koyarak hamuru karıştırarak hazırlayın.
Ayrı bir kapta haşhaş ezmesi ve yağı iyice karıştırın.
Hamuru 6 parçaya ayırın ve her parçayı oklava yardımıyla açın. Hamurun üzerine haşhaşlı karışımdan sürüp hepsini üst üste koyun. 6 parçayı üst üste koyduktan sonra rulo şeklinde sarın. İki parmak kalınlığında küçük parçalara ayırın. Böylece katmerli bir hamur elde etmiş olacaksınız. Parçaları bir tepsiye dizin, üstü kapalı şekilde buzdolabında yarım saat bekletin.
Bu arada iç harcı için de haşlanmış mercimekleri süzüp önceden kavurduğunuz soğanların üzerine koyun. İstenildiği kadar karabiber ve tuz ekleyerek karıştırın. İç malzememiz de hazır. Gelelim böreklerin yapılışına.
Yarım saatin sonunda her küçük parçayı açarak içine mercimekli harçtan koyup sarın. Börekleri yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine haşhaşlı karışımdan sürüp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...